Google Arama Nasıl Çalışır?
Her arama yaptığınızda yararlı bilgiler içeren binlerce, bazen milyonlarca web sayfası bulunur. Google’ın hangi sonuçları göstereceğine karar verme süreci, siz sorunuzu yazmadan çok önce başlar ve size en iyi bilgileri sağlama taahhüdümüze göre şekillenir.
Web’in içeriğini düzenleme
Siz daha arama yapmadan, Google web sayfalarıyla ilgili bilgileri Arama dizinimizde düzenler. Dizin, bir kütüphaneye benzer ancak dünyadaki tüm kütüphanelerin toplamından daha fazla bilgi içerir.
Aramanızı anında eşleştirme
Saliseler içinde Google’ın Arama algoritmaları, aradığınız konuda en alakalı, en faydalı sonuçları bulmak için Arama dizinimizdeki yüz milyarlarca web sayfası içinde arama yapar.
Sonuçları yararlı şekillerde sunma
Aradığınız şeyi hızla bulmanıza yardımcı olmak için Google, sonuçları birçok yararlı biçimde sağlar. Sonuçlar ister yol tariflerinin olduğu bir harita, ister video veya haber olarak sunulmuş olsun, bilgileri yeni şekillerde sunma konusunda gelişmeye devam ediyoruz.
Yalnızca reklamları satarız, arama sonuçlarını satmayız
Reklamverenler, sayfanın açık bir şekilde işaretlenmiş bölümlerinde gösterilmek için ödeme yapabilseler de hiç kimse arama sonuçlarında daha iyi bir yerleşimi satın alamaz.
Her zaman deneyiminizi geliştirme
Arama’nın her zaman daha iyi olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden, Google mühendisleri her gün testler yapmakta, her yıl yüz binlerce deneme gerçekleştirmekte ve bunların sonucunda binlerce iyileştirme yapmaktadır.
Arama işlevi bilgileri nasıl düzenler?
Siz arama yapmadan önce, web tarayıcıları yüz milyarlarca web sayfasından bilgileri toplar ve onları Arama dizininde düzenler.
Arama’nın temel ilkeleri
Tarama işlemi geçmiş taramalara ait web adreslerinin ve web sitesi sahiplerinin sağladığı site haritalarının listesiyle başlar. Tarayıcılarımız bu web sitelerini ziyaret ederken, o sitelerdeki bağlantıları kullanarak diğer sayfaları da keşfederler. Yazılım özellikle yeni sitelere, mevcut sitelerdeki değişikliklere ve geçersiz bağlantılara dikkat eder. Bilgisayar programları, hangi sitelerin taranacağını, her siteden kaç sayfanın ne kadar sık getirileceğini belirler.
Google’ın, sitelerini ne şekilde tarayacağına dair site sahiplerine ayrıntılı seçenekler sağlamak için Search Console’u sunuyoruz: Sitelerindeki sayfaların nasıl işleneceğiyle ilgili ayrıntılı talimatlar sağlayabilir, yeniden taranma isteğinde bulunabilir veya “robots.txt” adlı bir dosya kullanarak tarama işlemini tamamen devre dışı bırakabilirler. Google, sitelerin daha sık taranması için asla ücret almaz. Kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi sonuçları sağlamak üzere tüm web sitelerine aynı araçları sunarız.
Tarayarak bilgileri bulma
Web, içerdiği milyarlarca kitapla sürekli büyüyen ancak merkezi bir dosyalama sistemi bulunmayan bir kitaplık gibidir. Herkese açık web sayfalarını keşfetmek için web tarayıcıları olarak bilinen yazılımları kullanırız. Tarayıcılar, tıpkı sizin web’de içeriklere göz atarken yaptığınız gibi web sayfalarını inceler ve o sayfalardaki bağlantıları takip eder. Bağlantıdan bağlantıya giderek web sayfalarıyla ilgili bilgileri toplar, bu bilgileri Google’ın sunucularına iletirler.
Bilgileri dizine ekleyerek düzenleme
Tarayıcılar bir web sayfası bulduğunda, sistemlerimiz normal tarayıcıların yaptığı gibi sayfanın içeriğini oluşturur. Anahtar kelimelerden web sitesinin güncelliğine kadar önemli işaretleri not eder ve tümünü Arama dizinimizde takip ederiz.
Google Arama dizininde, boyutu 100.000.000 gigabaytın üzerine çıkan yüz milyarlarca web sayfası vardır. Bu, kitapların arkasındaki dizin gibidir. Dizine eklediğimiz her web sayfasında görülen her kelime için bir giriş bulunur. Bir web sayfasını dizine eklediğimizde, içerdiği tüm kelimeler için onu girişlere ekleriz.
İlgilendiğiniz kişileri, yerleri ve öğeleri daha iyi anlamak için anahtar kelime eşleştirmenin de ötesine geçmek üzere Bilgi Grafiği’nden yararlanırız. Bunu yapmak için sadece web sayfalarıyla ilgili bilgileri değil, başka türden bilgileri de düzenlemekteyiz. Bugün Google Arama, belli başlı kütüphanelerdeki milyonlarca kitapta metin aramanıza, yerel toplu taşıma şirketinizin sefer saatlerini bulmanıza veya Dünya Bankası gibi herkese açık kaynaklardan veri almanıza yardımcı olabilecek düzeydedir.
Arama algoritmaları nasıl çalışır?
Web’de bulunan bilgi miktarıyla, bu bilgileri sıralamak için yardım almadan ihtiyacınız olan bilgiyi bulmak neredeyse imkansızdır. Google sıralama sistemleri tam da bunu yapmak için tasarlanmıştır: En alakalı ve en yararlı sonuçları anında bulmak için Arama dizinimizdeki yüz milyarlarca web sayfasını sıralama ve bunları, aradığınız bilgiyi bulmanıza yardımcı olacak bir şekilde sunma.
Bu sıralama sistemleri, tek bir algoritmadan değil, bir algoritmalar dizisinden oluşur. Size en yararlı bilgiyi sağlamak için Arama algoritmaları, sorgunuzdaki kelimeler, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, konumunuz ve ayarlarınız gibi birçok faktörü dikkate alır. Her bir faktöre uygulanan ağırlık, sorgunuzun özelliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, güncel haber konularıyla ilgili sorguların yanıtlanmasında içeriğin yeniliği, sözlük tanımlarıyla ilgili sorgulara göre daha büyük bir rol oynar.
Arama algoritmalarının alaka düzeyi ve kaliteyle ilgili yüksek standartları karşılamasına yardımcı olmak için canlı testleri ve dünyanın her yerinden eğitimli binlerce harici Arama Kalitesi Değerlendiriciyi kapsayan zorlu bir süreç uygularız. Bu Kalite Değerlendiriciler, Arama algoritmaları için hedeflerimizi tanımlayan ve herkese açık olan sıkı yönergelerimizi uygular.
Aşağıda, sorgunuz için döndürülen sonuçların belirlenmesine yardımcı olan temel faktörler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz:
Kelimelerinizi inceleme Aramanızın anlamını belirlemek iyi yanıtlar döndürme açısından çok önemlidir. Bu yüzden, alakalı bilgilere sahip sayfaları bulmak için ilk adımımız, arama sorgunuzdaki kelimelerin ne anlama geldiğini analiz etmektir. Dizinde hangi kelime dizelerini aramamız gerektiğini çözmeyi denemek için dil modelleri oluştururuz. Bu işlem, yazım hatalarını yorumlama kadar basit görünen adımları içerir ve girdiğiniz sorgunun anlaşılması için doğal dili belirleme konusundaki en son araştırmaların uygulandığı çalışmalara kadar uzanır. Örneğin, eşanlamlı kelimeler sistemimiz, bir kelimenin birden çok tanımı olsa bile Arama’nın ne demek istediğinizi bilmesine yardımcı olur. Bu sistemin geliştirilmesi beş yıldan uzun sürmüştür ve farklı dillerde aramaların %30’dan fazlasında sonuçları önemli ölçüde iyileştirmiştir. Aradığınız bilginin hangi kategoride olduğunu da anlamaya çalışırız. Çok spesifik bir arama mı yoksa geniş bir sorgu mu? Aramanın arkasında ihtiyaç duyduğunuz belirli bir bilgiyi belirten “yorum”, “resimler” veya “çalışma saatleri” gibi kelimeler var mı? O gün yayınlanan içeriği istediğinizi gösteren, trend olmuş anahtar kelimeleri mi arıyorsunuz? Yoksa yakındaki bir işletmeyi mi arıyorsunuz ve yerel bilgiler mi istiyorsunuz? Bu sorgu kategorilendirmesinin oldukça önemli bir boyutu, sorgunuzun yeni içeriği arayıp aramadığını belirlemek için yaptığımız analizdir. Trend olan anahtar kelimeleri arıyorsanız yenilik algoritmalarımız, bunu güncel bilgilerin, eski sayfalardan daha yararlı olabileceği yönünde bir sinyal olarak yorumlar. Bu, en yeni “Süper Lig sonuçları”, “o ses türkiye” veya “exxon kazançları” için arama yaparken en yeni bilgileri göreceğiniz anlamına gelir.
Yararlı yanıtlar pek çok biçimde olabilir
Larry Page bir defasında mükemmel arama motorunu “tam olarak ne kastettiğinizi anlayan ve tam olarak istediğiniz şeyi veren” bir sistem olarak tanımlamıştı. Zaman içinde de testlerimiz sürekli olarak kullanıcıların sorgularına hızlı yanıtlar istediğini göstermiştir. Aradığınız türden bilgi için size en alakalı yanıtları, daha hızlı ve en yararlı biçimlerde sunma konusunda epey yol aldık.
Hava durumu bilgilerini arıyorsanız muhtemelen sonuç sayfasında sadece hava durumu sitelerinin bağlantılarını değil hava durumu tahminini görmek istersiniz. Veya yol tarifi: Sorgunuz “San Francisco havaalanı için yol tarifi” ise, sadece diğer sitelerin bağlantılarını değil, yolun tarif edildiği bir haritayı görmek istersiniz. Bu özellikle sınırlı bant genişliğinden yararlanabilen, tıklayarak siteler arasında gezinmenin yavaş olabildiği mobil cihazlarda çok önemlidir.
Binlerce mühendis ve bilim adamı algoritmalarımızı iyileştirme ve yararlı yeni arama yolları oluşturma konusunda ellerinden geleni yapmaktadır. Arama konusundaki yeniliklerimizden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. Sadece 2018 yılında Google Arama’da yaklaşık 3.2340 iyileştirme yaptık. Bu nedenle burada Arama işlevini zaman içinde çok daha iyi hale getirmek için hayata geçirdiğimiz değişiklikleri gösteren sadece birkaç örneğe yer verebiliyoruz.
Bilgi Grafiği Yol tarifleri ve trafik Doğrudan sonuçlar Öne çıkan snippet’ler Zengin listeler Keşfet ile ilgilendiğiniz konular arasında gezintiye çıkın
Sürekli değişen web’e uyum sağlamak için gelişme
Web sürekli olarak gelişiyor ve her saniye yüzlerce yeni web sayfası yayınlanıyor. Bu gelişim Google Arama’da gördüğünüz sonuçlara da yansımaktadır: Yeni içerikleri dizine eklemek için web’i sürekli olarak tarıyoruz. Sorgunuza bağlı olarak, bazı sonuç sayfaları hızlı şekilde değişirken, bazılarında değişiklikler daha yavaş olur. Örneğin, siz en son maç sonuçlarını ararken anlık güncellemeler yapmamız gerekir, tarihi bir şahsiyetle ilgili sonuçlar ise yıllarca değişmeyebilir.
Google artık her yıl trilyonlarca aramayı işliyor. Her gün işlediğimiz aramaların %15’i daha önce hiç görmediğimiz sorgular içerir. Tüm bu aramalar için en yararlı sonuçları verecek Arama algoritmaları oluşturmak sürekli kalite testleri ve yatırım yapılmasını gerektiren karmaşık ve zorlu bir iştir.
Zorlu testler
Hedefimiz her zaman size en yararlı ve alakalı bilgileri sağlamaktır.
Arama işlevinde yaptığımız değişiklikler her zaman gördüğünüz sonuçların daha yararlı olması içindir. Bu nedenle asla ücret karşılığı arama sonuçlarımıza içerik eklemeyiz.
Test
Yıllar içinde, Google’ı kullananların yeni ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak amacıyla Arama işlevinde çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Bilgi Grafiği gibi yeniliklerden alakalı içerikleri öne çıkarmaya devam etmemizi sağlayan sıralama algoritmalarımızda yaptığımız güncellemelere kadar, hedefimiz her zaman sonuçlarınızın yararlılık düzeyini iyileştirmektir.
Tüm olası değişiklikleri, zorlu testler ve değerlendirme sonrasında Arama’ya ekleriz. Bu testler bir değişikliğin daha az yararlı sonuçlar sağladığını gösterdiği takdirde o değişikliği yapmayız.
Arama denemeleri: Fikirlerden lansmana
Mühendislerimiz, sonuçlarınızın daha yararlı olmasını sağlayacak yöntemlerle ilgili yığınla fikir üretir. Ancak sadece önsezilerden veya uzmanların görüşlerinden yola çıkarak hareket etmeyiz. Metrikleri analiz etmek ve önerilen bir değişikliğin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermek için kapsamlı testleri ve zorlu değerlendirme süreçlerini esas alırız. Bu değerlendirmelerden ve denemelerden elde edilen veriler, deneyimli mühendislerin ve arama analistlerinin yanı sıra değişiklik lansmanının onaylanıp onaylanmadığına karar veren diğer hukuk ve gizlilik uzmanlarının ayrıntılı bir incelemesinden geçer. 2018’de, firma dışından eğitimli Arama Değerlendiriciler ve canlı testlerle 654.680’den fazla deneme yapılarak, Arama işlevinde 3.234’ten fazla iyileştirme gerçekleştirilmiştir.
Verileri çeşitli şekillerde toplarız. Geçen yıl yaptığımız çalışmalar:
595 429 Arama Kalitesi Testi Arama sonuçlarının kalitesini sürekli olarak ölçmek için harici Arama kalitesi değerlendiricileriyle çalışıyoruz. Değerlendiriciler, bir web sitesinin, kendisini tıklayan kullanıcılara aradıkları bilgiyi ne kadar iyi verdiğini değerlendirir ve sonuçların kalitesini içeriğin uzmanlığı, yetkinliği ve güvenilirliğine dayalı olarak ölçerler. Bu değerlendiriciler sıralamayı doğrudan etkilemezler, ancak sonuçlarımızın kalitesini değerlendirmemize ve bu sonuçların, dünyanın her yerinden Google Arama kullanıcıları için belirlenmiş yüksek kalite standartlarına uyduğundan emin olmamıza yardımcı olurlar. Tutarlı bir yaklaşım sağlamak için Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergeleri’ni yayınlayarak bu değerlendiricilere yol gösterecek bilgiler ve uygun derecelendirme örnekleri sağlarız. Bu yönergelere buradan göz atabilirsiniz. Sonuçların kalitesini değerlendirmek kulağa basitmiş gibi gelse de dikkate alınması gereken birçok noktanın olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden, kullanıcılar için yüksek kaliteli sonuçlar sağlamaya devam etmemiz açısından bu geri bildirim kritik öneme sahiptir.
Kaynak: google.com.tr